Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/includes/function.php on line 266
De vele smaken van witte wijn | Lekkerwijn.nl
Witte wijn

Een zoete of droge witte wijn?

Witte wijn kan van alle soorten druiven worden gemaakt. Veel mensen denken dat witte wijn alleen kan worden gemaakt door witte druiven te gebruiken maar dit is zeker niet waar. Voor de productie van witte wijn wordt namelijk alleen het druivensap gebruikt. Alle andere delen van de druif, zoals de schil en de pitjes, worden achterwege gelaten. Druivensap is altijd blank ongeacht of het komt uit een witte of blauwe druif en dit zorgt dus voor de witte kleur van de wijn. 

Echter, witte wijn is een verzamelnaam. De ene witte wijn kan bijvoorbeeld er lichter uit zien dan de andere. Dit is afhankelijk van de druivensoort die is gebruikt en de leeftijd van de wijn. Oudere wijnen worden namelijk steeds donkerder en kunnen op den duur een bruine gloed krijgen. 

Droge en zoete witte wijn

Het verschil tussen een zoete witte wijn en een droge witte wijn zit in het percentage rietsuiker die de wijn bevat. Wanneer er weinig tot geen rietsuiker in een wijn zit, zal hij droog smaken. En met een hoge hoeveelheid rietsuiker smaakt de wijn zoet. Er is ook nog een tussenfase, in deze tussenfase wordt de wijn halfdroog genoemd. 

Temperatuur

Witte wijn wordt altijd koel geserveerd. De optimale temperatuur van een witte wijn hangt af van de kwaliteit en de soort. Hoe kouder de wijn is, hoe minder smaak hij heeft. Witte wijn met een mindere kwaliteit worden daarom vaak kouder gedronken dan een witte wijn van een hoge kwaliteit. 

Herkomst

Witte wijn wordt in vele verschillende landen geproduceerd en het is dus niet gebonden aan één bepaald land of één bepaalde streek. De meest bekende landen waar witte wijn wordt geproduceerd zijn wel Italië, Frankrijk en Chili. 

Terug naar overzicht