Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/includes/function.php on line 266
Wijnen in combinatie met vleesgerechten | Lekkerwijn.nl
Wijn & Vlees

Wijn gecombineerd met vleesgerechten 

Bij vleesgerechten zijn er veel verschillende wijnen die gecombineerd kunnen worden. Als eerst dient er gekeken te worden naar het soort vlees dat wordt geserveerd. 

Wit vlees

Wit vlees heeft een minder sterke smaak dan rood vlees. Het zou zonde zijn om hier een hele zware wijn bij te serveren. De smaak van de wijn overheerst dan de smaak van het vlees en dat is niet de bedoeling. De smaken zouden elkaar juist moeten versterken. Bij wit vlees wordt er daarom ook liever gekozen voor een lichtere rode wijn of een rijke witte wijn. Daarnaast kan rosé een erg lekkere smaakcombinatie opleveren in combinatie met bijvoorbeeld kip.

Ook tussen verschillende soorten wit vlees, zit een smaakverschil. Zo is kip, kalkoen en kwartel een licht vlees onder de witte vleessoorten. Onder het donkere segment van het witte vlees valt duif, patrijs, eend en struisvogel. Bij donker wit vlees hoort vaak dan ook een donkerdere wijn dan bij het lichte witte vlees. 

Rood vlees

Rood vlees heeft in tegenstelling tot wit vlees van zichzelf al een zware en rijke smaak. Het is hierbij dan ook mogelijk om een veel zwaardere wijn te serveren. De best passende wijnen bij rood vlees zijn dan ook een donkere rode wijn of een medium rode wijn. 

Er bestaat wel een basisregel voor rood vlees. Deze luidt als volgt: hoe magerder het vlees is, hoe lichter de rode wijn is die je het best kunt schenken. Bij vette stukken rood vlees, zoals een ribeye, kan dus een zwaardere rode wijn worden geserveerd. 

Terug naar overzicht