Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/includes/function.php on line 266
Alles over wijn en vis smaakcombinaties | Lekkerwijn.nl
Wijn & Vis

Vis in combinatie met de beste bijpassende wijn

Er zijn vier verschillende categorieën vis. Deze categorieën verschillen onder andere van smaak en tekstuur. Toch is de algemene regel dat witte wijn het beste past bij vis. Witte wijn zorgt er namelijk voor dat de smaak van de vis en die van de wijn het beste naar boven komt. 

Magere vis met een zeer vlokkerige structuur

Dit type vis heeft meestal een milde vissmaak en is vaak als een dunne filet gesneden. Met de vlokkerige structuur wordt er bedoeld dat de vis, na bereiding, snel uit elkaar valt. Enkele vissoorten die tot deze categorie behoren zijn: baars, zeebaars en de koolvis. 

Voor dit soort vis kan er het beste gekozen worden voor een frisse witte wijn of een champagne.

Vis met een gemiddelde vlokkerige structuur

De vissen die binnen deze categorie vallen hebben een redelijk vlokkerige structuur maar vallen al een stuk minder snel uit elkaar. Een paar voorbeelden van vissoorten die onder deze categorie vallen, zijn: meerval, kabeljauw en schelvis. 

De wijn die hier het best bij past is een een aromatische witte wijn. Eventueel kan er ook gekozen worden voor een witte wijn die is gerijpt in een eiken vat.

Vlezige vis

De vlezige vissoorten hebben een zeer vlees-achtige structuur. Hieronder vallen onder andere zalm, makreel en tonijn. De wijn die hierbij het best te combineren is, is rijke witte wijn die veel smaak bevat. Er kan eventueel de keuze worden gemaakt om hier een bepaalde rode of rosé wijn bij te serveren. 

Vis met een sterke smaak

De laatste categorie vis, is de vis met de sterke en vaak zoute smaak. Hieronder vallen bijvoorbeeld ansjovis, haring of sardines. Bij deze vissoorten passen veel soorten wijn, er kan bijvoorbeeld champagne bij worden geserveerd. Maar ook Griekse rode wijnen zijn een goede combinatie met deze vissoorten. 

Terug naar overzicht