Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/includes/function.php on line 266

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/index.php on line 88
De lekkerste wijn en spijs combinaties | Lekkerwijn.nl

De lekkerste wijn & spijs combinaties

Wijn is zeer goed te combineren met etenswaren. Wanneer de goede wijn wordt gecombineerd met het eten, kom de smaak extra goed naar boven en dit zorgt voor een heerlijke smaakbeleving. Er zijn vele smaakcombinaties te maken. Een ding is belangrijk om te onthouden, je moet altijd je eigen smaak blijven volgen en drinken wat je zelf het lekkerste vindt passen bij het gerecht. 

Combineren en complimenteren

Het belangrijkste van de combinatie tussen eten en wijn is dat het elkaar complimenteert. Zorg er dan voor dat het eten en de wijn dezelfde eigenschappen hebben. Zoete gerechten zoals desserts zijn bijvoorbeeld het lekkerste met een zoete wijn. 

Voordat de best passende wijn gevonden kan worden, moeten eerst de basis smaken uit het eten worden herkent. De basis smaken zijn: vet, pittig, zout, zuur, zoet en bitter. Wanneer deze smaken zijn geïdentificeerd, kan de bijpassende wijn gekozen worden. Voor de bittere smaken is rode wijn altijd goed. De zuurdere smaken in het eten kunnen goed worden gecombineerd met witte wijn, rosé en mousserende wijnen omdat deze meestal ook wat zuurder van smaak zijn. 

De smaken: vet pittig en zout zijn niet echt direct terug te vinden in wijnen. Toch zijn er bepaalde wijnen die deze smaken complimenteren. Ter compensatie van de pittige smaak van een gerecht, kan een zoete wijn perfect blussen. 

Smaakcombinaties

Bij gekookte en geroosterde groenten past heel goed een droge witte wijn. Wanneer er een kaasplankje wordt geserveerd, past hier een zoete witte wijn of een mousserende wijn bij. Ongeacht of er zachte of harde kazen worden geserveerd. Verder zijn er nog talloze smaakcombinaties te maken.