Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/includes/function.php on line 266

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/index.php on line 88
De rijke historie van de wijn | Lekkerwijn.nl

Wat is wijn precies? 

Wijn is een alcoholische drank die zijn oorsprong heeft in Mesopotamië (het huidige midden oosten). Er bestaan meerdere soorten wijn die ieder op een eigen wijze worden gemaakt. Zo bestaat er bijvoorbeeld witte en rode wijn en is er nog een soort genaamd rosé. Dit zijn zeker niet alle soorten wijn die bestaan maar wel de meest bekende. 

Geschiedenis van de wijn

Het is niet zeker in welk hedendaags land wijn precies is ontstaan. Wel zeker is dat het voor het eerst is gedronken in Mesopotamië, wat nu het midden oosten is. In het hele begin werd wijn gemaakt van een wilde druivenstruik waar de vruchten af werden gehaald. Deze liet de bevolking zo lang gisten totdat er alcohol in kwam. Nadat deze ontdekking was gedaan, werd de wijn al snel verspreid naar andere delen van de wereld. Wijn kwam onder andere terecht bij de Romeinen die het op hun beurt weer verder over hun eigen rijk verspreidden. 

In het begin van het wijntijdperk werd de wijn nog op smaak gebracht door toevoegingen zoals kruiden en hars. De wijnmakers hadden toen namelijk nog weinig kennis over hoe de wijn het lekkerst werd gemaakt. Als oplossing probeerden ze de smaak te verbeteren met behulp van de verschillende toevoegingen. 

Glazen flessen en kurken

In het tijdperk van de Romeinen was de wijn niet lang te bewaren. Deze werd dus ook snel na de productie gedronken. Pas nadat de kurk en de fles waren uitgevonden, kon wijn langer worden bewaard. Deze uitvindingen zijn gedaan in de 17e eeuw maar zijn pas echt bekend geworden in de 18e eeuw. Het voordeel van een glazen fles was dat de wijn weinig tot geen bijsmaak kreeg. Met andere materialen was dit wel het geval. 

Tegenwoordig heeft elke wijnstreek wel een eigen flessenvorm die de wijn een zekere herkenbaarheid geeft.