Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/includes/function.php on line 266
Traditionele Spaanse sherry | Lekkerwijn.nl
Sherry

De echte Spaanse sherry

Sherry is een Spaanse wijn uit het zuiden van Andalusië. Net zoals champagne, mag de wijn alleen sherry heten wanneer het uit de streek Jerez de la Frontera komt. 

Geschiedenis

In Jerez de la Frontera vindt al erg lang wijnbouw plaats. De eerste tekenen hiervan zijn van ongeveer 3.000 jaar geleden. In de loop van de jaren bleef de wijnbouw zeer actief in Jerez de la Frontera. De sherry werd langzamerhand populairder door heel Europa. Op een gegeven moment kwamen er zelfs handelaren uit Engeland en Holland om de sherry te importeren. De bijzondere smaak van de sherry komt voornamelijk door de kalkgrond waar de druivenstruiken op groeien. 

Ongeveer rond 1950 was er zodanig veel vraag naar sherry dat er veel duivenstruiken werden bij geplant. Zelf zo veel dat er te weinig kalk in de grond zat om alle druiven de unieke smaak te geven en de herkenbare sherry smaak ging verloren. De sherry was niet zo lekker meer als voorheen en al snel werden de druivenstruiken weer uit de grond gehaald zodat de kwaliteit weer vooruit ging. 

Solera

Sherry is altijd een mengsel van meerdere wijnen uit meerdere jaren. Dit is dan ook de reden dat er bij sherry nooit een jaartal te vinden is op het etiket. 

Dit mengsel wordt gemaakt door middel van een speciale methode. Van elk jaar is de sherry namelijk opgeslagen in vaten in de wijnkelder. De vaten die helemaal onderop liggen, bevatten de oudste sherry. Hoe verder de vaten naar boven liggen, hoe jonger de wijn is. Alle vaten staan met elkaar in verbinding. Wanneer de flessen worden gevuld, wordt er alleen wijn gebruikt uit de vaten op de onderste rij. Het onderste vat wordt, door het vullen van de flessen, alleen maar leger. De leegte wordt dan door de verbinding opgevuld met het wijn uit het vat uit de tweede rij. De tweede rij vaten wordt op zijn beurt weer gevuld met de sherry uit de derde rij enzovoort. 

Terug naar overzicht