Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/includes/function.php on line 266
Veelzijdige smaken van de rode wijn | Lekkerwijn.nl
Rode wijn

De volle smaak van rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt door het sap, samen met druivenschillen van blauwe druiven te laten gisten. Hierbij zijn de druivenschillen volledig verantwoordelijk voor de kleur die de rode wijn heeft. Dit is dan ook de reden dat de kleur van de wijn deels afhangt van het soort druif dat is gebruikt. Daarnaast is er de regel: hoe rijper de wijn, hoe bruiner de kleur is. 

Het gistingsproces van een rode wijn duurt meestal rond de twee weken. Na de gisting wordt de wijn opgeborgen en krijgt het de tijd om te rijpen. Door de rijping ontstaat er een smaakontwikkeling, de wijn gaat door deze rijping beter smaken. 

Droog of zoet? 

De meeste rode wijnen zijn droog. Dit komt doordat de gisting zodanig lang heeft geduurd dat alle suiker uit de wijn is verdwenen. Er zijn echter ook zoete rode wijnen, al komen deze niet heel vaak voor. Bij de zoete rode wijnen wordt het gistingsproces gestopt door handmatig alcohol toe te voegen. Door de toegevoegde alcohol gaan de gistcellen dood en kan er geen suiker meer omgezet worden. Deze overgebleven suiker heeft dan als resultaat dat de wijn een zoete smaak heeft. Een bekende variant van de zoete rode wijn is Port uit Portugal. 

Gezondheid

In beperkte mate is rode wijn erg goed voor je hart en bloedvaten. Het verlaagt namelijk het risico op het krijgen van verschillende hart en vaatziekten. Daarnaast wordt de kans op dementie verkleind en is het bewezen dat rode wijn zorgt voor een verminderde kans op longkanker.

Maar er moet altijd worden opgepast dat de alcoholconsumptie niet hoger wordt dan 1 glas per dag. Dit geeft namelijk juist het tegenovergestelde effect.

Terug naar overzicht