Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/includes/function.php on line 266
Zelf wijn leren proeven op Lekkerwijn.nl
Wijn proeven

Alle technieken voor het proeven van wijn 

Het proeven van wijn is een kunst op zich. Om dit echt goed te beheersen, is veel oefening nodig. Maar je kunt beginnen met leren door de volgende stappen te volgen. 

Stap 1: kijken

De eerste stap is het kijken naar de wijn. Kijken heeft namelijk een grote invloed op de smaak die de wijn heeft, net zoals bij de geur. De beste kleurbeoordeling krijg je door het wijnglas voor een witte achtergrond te houden. Het maakt dus niet uit of dit een wit tafellaken is of een wit a4'tje, als de achtergrond maar wit is. 

Het is belangrijk om de kleur van een wijn te bekijken omdat hiermee een aantal dingen duidelijk worden. Vaak is er aan de kleur te zien hoe oud de wijn ongeveer is. Witte wijnen kunnen, naarmate de leeftijd toeneemt, een oranje gloed krijgen. Daarnaast is er bij witte wijn vaak snel te zien in wat voor een soort vat de wijn is gerijpt. Wijnen met een oker gele kleur zijn meestal gerijpt in een eiken vat. Van tevoren weet je dan vaak al dat deze wijn een rijke smaak zal hebben, en dat alleen door te kijken. 

Bij rode wijnen is aan de kleur te zoen hoe lang de wijn in contact is geweest met de druivenschillen. Hoe donkerder de wijn, hoe langer de wijn en de druivenschillen contact hebben gehad. Daarnaast hebben rode wijnen hebben bij een oudere leeftijd een bruinachtige gloed gekregen. Van wijnen die lichtrood zijn, kan je dus al de conclusie trekken dat ze niet heel oud zijn. Daarnaast zijn de donkere wijnen hoogstwaarschijnlijk gerijpt in een eiken vat. 

Stap 2: ruiken

De tweede stap die komt kijken bij het wijnproeven is het ruiken aan de wijn. Hierbij is het de bedoeling dat verschillende geuren worden geïdentificeerd. Als beginnend wijnproever is het erg lastig om geuren te herkennen en benamen omdat veel geuren waarschijnlijk nog niet voor jou bekend zijn. 

Tijdens het wijn proeven is het altijd de bedoeling dat er maar een kleine bodem in het glas wordt geschonken. Hierdoor hebben de geuren de meeste kans om vrij te komen. Gelijk na het schenken van de wijn, kan je al voor de eerste keer gaan ruiken. Nadat je alle geuren goed hebt opgenomen, kan je de wijn gaan walsen (een ander woord voor het ronddraaien van het glas). Tijdens het walsen komen geurstoffen vrij uit de wijn. Wanneer je na het walsen voor de tweede keer aan de wijn ruikt,  is de kans groot dat je hele andere geuren herkent. 

Stap 3: proeven

De laatste stap is het echte proeven van de wijn. Om de beste smaakbeleving te krijgen, neem je een klein slokje. Probeer naast de wijn ook wat lucht naar binnen te nemen. De zuurstof in de lucht zorgt ervoor dat de smaken in je mond vrijkomen en dit geeft een diepere smaak aan de wijn. Dit kleine slokje en de lucht laat je door heel je mond gaan door te doen alsof je aan het kauwen bent. Nadat de wijn goed door de mond is gegaan, kan het worden uitgespuugd. Dit wordt voornamelijk gedaan tijdens proeverijen omdat de proever anders te veel wordt beïnvloed door de alcohol in de wijn. De smaak kan dan namelijk niet meer objectief worden beoordeeld. 

Wanneer er meerdere soorten wijnen achter elkaar worden geproefd, is het handig om een glaasje water tussendoor te drinken. Dit zorgt ervoor dat alle smaken weer worden geneutraliseerd en de smaak van de volgende wijn niet wordt beïnvloed door de smaak van de vorige. 
 

Terug naar overzicht