Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/lekkerwijn.nl/public_html/includes/function.php on line 266
De soorten mousserende wijnen uitgelegd op Lekkerwijn.nl
Mousserende wijn

Mousserende wijnen

Mousserende wijn is koolzuurhoudende wijn. Een andere benaming voor deze soort wijn is bubbelwijn. In de meeste gevallen is het een variant op witte wijn maar er bestaan ook bubbelwijnen als rosé of rode wijn. Net zoals bij andere soorten wijn, kan de smaak droog of zoet zijn. 

Champagne

Een van de bekendste soorten mousserende wijn is champagne. Er wordt streng gecontroleerd op wat champagne genoemd mag worden en wat niet. Alleen de mousserende wijnen uit de streek Champagne in Frankrijk mogen officieel Champagne genoemd worden. Alles wat daarbuiten valt mag alleen bubbelwijn of mousserende wijn genoemd worden. 

Het proces van champagne produceren

Het maken van Champagne wordt dan ook gedaan op een speciale methode die alleen in de champagnestreek gebruikt mag worden.

Bij de eerste stap wordt de druivensap in tanks gepompt waar het ongeveer 10 tot 48 uur in blijft. Tijdens dit proces zinken alle stoffen, die niet in de champagne horen, naar de bodem. Op deze manier kunnen ze gemakkelijk uitgefilterd worden. Wanneer dit proces is voltooid, wordt de champagne naar nieuwe vaten gepompt. Hierin wordt de alcohol door de gistcellen toegevoegd. Dit duurt in de meeste gevallen rond de 10 dagen. Hierna kan de wijn rusten voor een paar maanden. In principe is er nu gewone witte wijn gemaakt. 

Tijdens de tweede stap wordt er een tweede gisting in gang gezet. Veel wijnhuizen slaan deze stap over en vinden de tweede gisting niet nodig. Zij voorkomen dat er een tweede gisting begint door de wijn extra te koelen, op deze manier kunnen de gistcellen niet hun werk doen. Het overslaan van de tweede gisting zorgt ervoor dat de wijn fruitiger smaakt. 

Tijdens de derde en de laatste stap wordt de wijn in de flessen gedaan. Voordat de kurk erop wordt gezet, wordt er een mengsel genaamd liqeur de triage toegevoegd. In liqeur de triage zit suiker, gist en wat belegen wijn. Na de toevoeging wordt de kurk op de fles gedaan. Door het gist in liqeur de triage ontstaat de eerste koolzuur in de champagne binnen 10 weken. Dit is nog lang niet genoeg en de meeste champagnes moet ook minimaal 15 maanden liggen. Er zijn zelfs champagnes waarbij dit proces 3 jaar duurt. 

Terug naar overzicht